Sikeres konferenciának adott helyet a Vajdahunyadvár Budapesten „Global and European Initiatives for Sharing Work between Intellectual Property Authorities" címmel

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége alkalmából 2011. május 17-18. között szellemitulajdon-védelmi konferenciát szervezett a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) támogatásával.

A konferencia − amelyen mások mellett olyan magas rangú előadók tartottak előadást, mint Zombor Ferenc, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Francis Gurry, a WIPO főigazgatója, Benoît Battistelli, az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH) elnöke, Christian Archambeau, a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (BPHH) elnökhelyettese, David Kappos, az USA Szabadalmi és Védjegy Hivatalának igazgatója vagy Margot Fröhlinger, az Európai Bizottság (EB) igazgatója − lendületet adott a szellemitulajdon-jogok érvényesítéséről és az érdekelt felek közötti együttműködésről folyó diskurzusnak.

Az első nap fő témája a szellemitulajdon-jogok erőteljesebb érvényesítése, valamint a szellemitulajdon-jogok oltalma terén a hamisítás és kalózkodás okozta kihívások voltak. A nemzetközileg ismert előadók mellett, mint például Christian Archambeau (BPHH), a terület magyar szakértői is jelen voltak; előadást tartott például Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója és Szecskay András, a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület elnöke.

A második nap a nemzetközi kooperációról, munkamegosztásról szólt. Globális szinten kitekintést kaptak a résztvevők az USA, Japán és az ESZH közötti kooperációról, a „Patent Prosecution Highway” kezdeményezés részleteiről, valamint az európai szinten a nemzeti szellemitulajdon-védelmi hivatalok és az ESZH közötti együttműködés eddigi és lehetséges útjairól. A témában új távlatot nyitó előadások hangzottak el például John Alty, az Egyesült Királyság Szellemitulajdon-védelmi Hivatalának főigazgatójától vagy Josef Kratochvíl, a Cseh Iparjogvédelmi Hivatal elnökétől. Jesper Kongstad, a Dán Szabadalmi és Védjegy Hivatal főigazgatója pedig elköteleződött az ESZH és a nemzeti szabadalmi hivatalok közötti megerősített partnerség továbbfejlesztésének szükségessége mellett. Az EB igazgatója, Margot Fröhlinger és az ESZH elnöke, Benoît Battistelli előadásaikban utat mutattak a felmerülő kihívások kezelésére, illetve az európai szabadalmi rendszer további fejlődése számára.

A konferencia a résztvevők pozitív visszajelzései alapján nagy siker volt, amely összehozta a világ szellemitulajdon-védelmi életének legfontosabb személyiségeit.

2011/05/26